Ordforklaringer
hygiene – det å være renslig, holde seg selv ren (kropp, hender og tøy)
mikroorganismer – f.eks. virus, bakterier og sopp
å fremkalle sykdom – å gjøre syk
overføre – flytte eller gi (f.eks. mikroorganismer fra kropp eller tøy overføres, flyttes til maten)
håndhygiene – det å ha rene hender
lunken – passe varm
en rift – en sprekk i hudet, et lite sår
å forurense – å gjøre skitten
velstelt – her: rene og kortklipte negler
kroppshygiene – det å ha ren kropp
hodeplagg – her: kokkelue, kalott eller hijab til bruk på kjøkkenet
norovirus – smittsomt virus som gir sykdom i magen og tarmen
MATTRYGGHET – PERSONLIG HYGIENE
Når du jobber på et kjøkken, er det svært viktig å ha god personlig hygiene. I løpet av en dag er vi i kontakt med mange forskjellige mikroorganismer. Noen av disse kan fremkalle sykdom. For at vi ikke skal overføre disse mikroorganismene til maten vi lager, må vi være nøye med den personlige hygienen.
God håndhygiene er avgjørende. Som kokk må du vaske hendene godt med såpe i lunkent, rennende vann. Det må du gjøre før du begynner å lage mat, mellom arbeidsoppgaver og etter pauser og toalettbesøk. Hvis du har rifter eller sår på hendene, må du bruke hansker, men da må du huske å vaske hender før og etter hanskebruk. Hvis du glemmer det, kan hanskene bli forurenset av mikroorganismer fra hendene dine. Håndhygiene handler også om å ta av ringer og klokke. Neglene dine må være velstelte.
God kroppshygiene betyr at kroppen må være ren når du kommer på jobb, og det gjelder også arbeidstøyet. Det må du ikke bruke utenfor kjøkkenet. Det betyr at du må ta det på rett før du går inn på kjøkkenet, og av når du forlater arbeidsplassen. Du må dessuten bruke hodeplagg for å hindre at hårstrå kommer i maten.
Til slutt er det viktig å huske at du ikke bør lage mat når du er syk. Hvis du har kraftig forkjølelse, oppkast eller diaré skal du ikke lage mat til andre. Norovirus kan være smittsomt etter at man er blitt symptomfri. Derfor bør man vente med å gå på jobb til 48 timer etter at man har blitt frisk.